Crazy Eights is een eenvoudig kaartspel voor 2-5 spelers. Het doel is om als eerste al je kaarten te spelen.

Spelmateriaal

1 standaard pak kaarten (52 kaarten) Papier en potlood voor het bijhouden van scores

Voorbereiding

Verwijder de Jokerkaarten uit het pak kaarten. Geef aan iedere speler 7 kaarten. Leg een kaart met de afbeelding naar beneden op tafel. Dit is de bovenste kaart van de stapel. Bepaal de eerste speler (bijvoorbeeld door het trekken van een kaart).

Spelverloop

Het doel is om als eerste al je kaarten weg te spelen. Elke speler legt één kaart op tafel, die aan bepaalde regels moet voldoen. De kaart moet dezelfde rang (getal) of dezelfde soort (kleur) hebben als de bovenste kaart op tafel. Als een speler geen kaarten heeft die voldoen aan de regels, moet hij een kaart trekken uit de stapel totdat hij wel een speelbare kaart heeft. Als een speler een Acht speelt, mag hij een nieuwe soort kiezen. Als een speler alle kaarten heeft weggespeeld, is het spel afgelopen en wint hij/zij het spel. Houdt bij wie het beurt is door middel van een simpel systeem (bijvoorbeeld door middel van een speelkaart die naar de volgende speler wordt gegeven).

Score

Tel het aantal punten op van de kaarten die over zijn bij de andere spelers. De waarde van elke kaart is als volgt: A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 = 5 punten 9, 10, Boer, Vrouw, Heer = 10 punten Voeg de punten bij elkaar op en bepaal wie de winnaar is.

Variaties

Sommige spelers kiezen ervoor om extra regels toe te voegen, zoals bijvoorbeeld dat een Aas altijd een nieuwe soort moet aangeven. Andere spelers kiezen ervoor om bepaalde kaarten specifieke betekenissen te geven, zoals bijvoorbeeld dat een Vrouw altijd de richting van het spel omkeert. Veel plezier met het spelen van Crazy Eights!

Dit artikel is geschreven met behulp van Chat GPT. Fouten ontdekt? Stuur een mail naar contact@kaartspeluitleg.nl.


Bron: Chat GPT