Introductie

Eenendertigen is een kaartspel waarbij het de bedoeling is om een zo hoog mogelijke waarde te creëren met slechts drie kaarten. De spelregels liggen niet 100% vast, en kunnen verschillen per stad, streek en familie.

Begin van het spel

Bij 31-en wordt er alleen gebruik gemaakt van de piketkaarten (vanaf 7 tot en met de aas). Aan het begin van het spel worden de kaarten geschud en krijgt iedere speler 3 kaarten. Ook worden er drie kaarten open in het midden van de tafel gelegd, dit is de pot.

Variant 1:
De speler die na de deler aan de beurt is mag zijn drie kaarten omwisselen met de pot.
Variant 2:
In de andere variant worden de drie kaarten in het midden gesloten neergelegd. De eerste speler mag er voor kiezen om deze gesloten kaarten te wisselen voor zijn eigen drie kaarten. Hierna worden de middelste kaarten open gelegd.

De spelbeurt

Iedere beurt mag een speler een kaart met de gesloten pot omwisselen of een open kaart wisselen om zo een hogere waarde te krijgen. Denk je dat je de hoogste waarde hebt? (Zie puntentelling) dan zeg je pas. Alle andere spelers mogen dan nog één keer spelen. Heb je precies 31 punten, dan zeg je verbied. Heeft een speler drie azen, dan stopt het spel direct. Alle spelers leggen hun kaarten dan open neer en worden vergeleken, de speler met de drie azen (33 punten) wint dan.

Ligt er 7, 8, 9 open in de pot? Dan heb je een zogenoemde vuile was, en komen er drie nieuwe kaarten in het midden.

Puntentelling

Kaart Punten
Aas 11
Plaatje 10
7,8,9 en 10 Getal op kaart
3 dezelfde 30,5
Rijtje (bijv: 8,9,10) 31

Einde van het spel

Bij dit spel is het het handigst dat er wordt gekozen om een vast aantal potjes te spelen. Degene die het meest heeft gewonnen is de winnaar.


Bron: Wikipedia