Introductie

Bij het kaartspel 51en is het, integenstelling tot het spel een-en-dertigen de bedoeling om onder de 51 punten te blijven. Bij 51en worden alleen gebruik gemaakt van de piketkaarten, de zeven tot en met de aas. Jokers doen niet mee.

Waarde van de kaarten

Kaart Punten
7 7
8 8
9 0
10 Naar keuze, 10 of -10
Boer 2
Vrouw 3
Heer 4
Aas Naar keuze, 1 of 11

Speluitleg

Deel iedere speler drie kaarten, en maak van de overgebleven kaarten een gesloten stapel. De persoon na de deler mag beginnen, en speelt een kaart open op tafel en benoemt het aantal punten van deze kaart. Als laatste pakt hij een nieuwe kaart van de stapel. Hierna is de volgende speler aan de beurt, het aantal punten dat hij weggooid benoemt hij het totaal aantal van de punten dat nu is weggegooid.

Het is de bedoeling om totaal punten aantal onder de 51 punten te houden. De speler die niet op kan leggen zonder boven de 51 punten te komen verliest deze ronde. Hierna wordt een nieuwe ronde gestart. De verliezer begint als nieuwe deler.

Regels

  • Als een speler drie gelijke kaarten weet te verzamelen dan mag hij passen. Hij legt de drie gelijke kaarten gesloten op tafel. De speler kan deze ronde niet meer verliezen.
  • Als een speler een nieuwe kaart vergeet te pakken aan het einde van zijn beurt moet hij deze ronde verder spelen met de overgebleven twee kaarten.
  • Als alle gesloten kaarten zijn gepakt, dan worden alle gespeelde kaarten geschud en vormen de nieuwe gesloten stapel.

Einde van het spel

Bij een-en-vijftigen kan het best een vooraf aantal afgesproken rondes gespeeld worden.


Bron: Wikipedia