Voorbereiding van Ezelen

Het kaartspel Ezelen kan vanaf 3 spelers gespeeld worden. Het spel wordt leuker als er meer personen meedoen.

Voor het kaartspel Ezelen heeft u evenveel setjes (1 set is bijvorbeeld ♣️,♥️,♠️ en een ♦️ 8) kaarten nodig als dat er spelers mee doen. Bij zes spelers heeft u dus zes setjes kaarten nodig. Schud de kaarten goed, en verdeel deze over alle spelers zodat iedere speler 4 kaarten heeft.

Doe van het spel

Iedere speler moet proberen om een setje kaarten in handen te krijgen (bijvoorbeeld de 4 koningen). Wanneer hij dit heeft geeft hij een van te voren afgesproken signaal (zie Voorbeeld signalen).

Spelverloop

Alle spelers leggen op tafel een kaart gesloten neer die ze niet willen sparen. Vervolgens schuiven alle spelers gelijktijdig deze kaart een plek door met de klok mee. Iedereen pakt en bekijkt de kaart die hij zojuist heeft gekregen. Heb je geen setje compleet? Dan leg je een volgende kaart klaar en schuift deze door op het moment dat iedereen deze door schuift.
Heeft je een set kaarten compleet, dan geef je het afgesproken signaal. De speler die dit als laatste na-doet, die heeft verloren en krijgt de letter E, de volgende keer een letter Z net zolang tot iemand het woord EZEL heeft.

Heeft er iemand EZEL compleet, dan heeft deze speler verloren.

Voorbeeld signalen

  • Een vinger op de neus
  • Ellebogen op tafel
  • Oorlel vast pakken
  • Met de hand vlak op tafel

Varianten

  • Wil je het spel langer spelen, dan kan je ook een ander woord ipv ezel kiezen
  • In plaats van alleen maar complete setjes, kan je ook een setje (of meerdere) setjes incompleet maken door één kaart van de set blind te verwisselen voor een andere kaart. Zo kan het zijn dat je spaart voor een setje die helemaal niet compleet is.