Wat heeft u nodig?

Voor dit spel heeft u minimaal één kaartspel nodig, inclusief de jokers. Het spel kan gespeeld worden van 2 tot 6 spelers. Speelt u het met 5 of 6 spelers, pak dan twee kaartspellen.

Kort speluitleg

Heb je aan het begin van je beurt minder dan zeven punten in je hand? Roep dan Fatima en je hebt de ronde gewonnen. Maar, heeft iemand anders minder punten dan jij? Dan krijg je strafpunten. Wie als eerste over de 100 punten is heeft verloren. (In plaats van Fatima kan je natuurlijk ook wat anders roepen, spreek dit van te voren af)

Begin van het spel

Aan het begin van het spel worden de kaarten geschud en krijgt iedereen 5 kaarten. Van het restant van de kaarten wordt een trekstapel gevormd. Leg een kaart open neer zodat er een aflegstapel komt te liggen.

De spelbeurt

De speler die aan de beurt is legt een kaart op de aflegstapel (Of set van meerder kaarten; zie Combinaties van kaarten) en pakt er één kaart voor terug. Hij heeft hierbij de uit twee opties de keuze

  • Hij pakt de de kaart (Of een van de kaarten van een set; zie Combinaties van kaarten) van de aflegstapel die er lag voordat hij zijn kaarten er heeft neergelegd.
  • Hij pakt de bovenste kaart van de trekstapel

Vervolgens is de volgende speler aan de beurt.

Combinaties van kaarten

Er zijn verschillende combinaties van kaarten die gemaakt kunnen worden:

  • Twee, of meer van dezelfde kaarten
  • Een rijtje van drie van dezelfde soort kaarten

Speelt een speler een combinatie van kaarten weg, dan hoeft hij er altijd maar 1 terug te pakken. Een joker kan als ieder type kaart gebruikt worden.

Wanneer er twee van dezelfde kaarten worden gespeeld, dan mag de volgende speler een van beide kaarten pakken. Speelt de speler een rijtje weg, dan mag alleen de hoogste, of de laagste kaart van dit rijtje gepakt worden.

Punten van een kaart

Kaart Punten
Joker 0
Aas 1
2 tot 10 Getal op kaart
Plaatje 10

Einde van een ronde

Een ronde is voorbij als een speler aan het begin van zijn beurt zeven of minder punten heeft en Fatima roept. Alle spelers tellen hun punten en noteren deze. Maar let op: heeft een andere speler minder dan 7 punten, dan krijgt de speler die Fatima riep 30 extra strafpunten. Wanneer de speler foutief Fatima roept, dan krijgt hij ook 30 strafpunten.

Komt een speler precies op 100 punten uit, dan gaat hij weer terug naar de 0 punten. Degene die Fatima riep mag de volgende ronde beginnen.

Einde van het spel

Wanneer een speler meer dan 100 punten heeft, dan heeft deze speler verloren. De speler met de minste punten heeft gewonnen, maar er kan natuurlijk ook doorgespeeld worden totdat er maar een speler overblijft.