Kort speluitleg

Liegen is een makkelijk te leren spel, dat gespeeld wordt met een set van 52 kaarten. Alle kaarten worden verdeeld onder de spelers. De speler die als eerst geen kaarten meer over heeft is de winnaar.

De spelregels

Begin met het verdelen van alle kaarten onder de spelers die meedoen. Kies willekeurig iemand die mag beginnen, in de volgende rondes begint de verliezer steeds.
De speler die mag beginnen noemt een kleur (klaver, harten, schoppen of ruiten). Deze kleur is de actieve kleur. De spelers leggen nu om en om een kaart op de kop op de aflegstapel neer. Een speler mag, wanneer hij aan de beurt is om een kaart af te leggen, tegen de vorige speler zeggen ‘je liegt!’. De laatst gespeelde kaart wordt nu omgedraaid, heeft de speler niet gelogen (hij speelde in de active kleur), dan moet de uitdager alle kaarten in zijn hand nemen. Heeft de speler wel gelogen, dan neemt deze speler alle kaarten op hand. De verliezer mag vervolgens een nieuwe kleur bepalen.

De speler die als eerste geen kaarten meer over heeft, die heeft gewonnen.

Varianten

Er zijn diverse varianten te bedenken bij het kaartspel liegen. Vaak wordt bij deze varianten dan gespeeld zonder een actieve kleur.

Voorbeeld varianten:

  • De speler die aan de beurt is zegt welke kaart hij weggooid (Hij mag ook twee dezelfde kaarten weggooien).
  • De speler die aan de beurt is zegt welke getal hij weg heeft gegooid, de volgende speler mag alleen één hoger, dezelfde of één lager weggooien.
  • Er zijn nog veel meer varianten te bedeken. Probeer gerust eens wat uit!