Introductie

Presidenten is een klassiek kaartspel dat zijn oorsprong kent in Japan. Voor het spel heb je een kaartspel nodig met 52 kaarten (jokers zijn optioneel). Bij presidenten is de winnaar van een vorige ronde in het voordeel, deze speler krijgt de beste kaarten van de verliezer, en mag zijn slechtste kaarten weggeven. Echter zijn hier veel varianten van, het is verstandig dit vooraf af te spreken.

Het doel van het spel is om als eerste uit te zijn, en zo President te worden

Naamgeving

Naast President, de winnaar van de vorige ronde, zijn er nog een viertal benamingen van de spelers:

  • Vice President: De tweede in de vorige ronde
  • Burger: Alle spelers die niet bij de eerste twee, of laatste twee geëindigd zijn
  • Slaaf of Concierge: De voorlaatste speler in de vorige ronde
  • Stront of Kuisvrouw: De laatste speler in de vorige ronde

Afhankelijk van het aantal spelers kan het zijn dat er geen Vice President en Stront/Kuisvrouw zijn. In de eerste ronde begint iedereen als Burger.

Spelronde

Tijdens de eerste ronde zit iedereen willekeurig, en is er een willekeurige deler en startspeler. De startpseler kiest met welke kaart hij uitkomt en hoeveel hij ervan op tafel legt (Maar het moeten we allemaal evenhoge kaarten zijn). De volgende speler moet steeds hetzelfde aantal kaarten opleggen, maar met een hogere waarde (Zie waarde van de kaarten).
Als iemand niet kan of wil leggen mag deze speler passen. Dit geldt tot het einde van de slag. Wanneer iedereen gepast heeft is de slag over, en de speler die de laatste kaart heeft opgelegd mag de volgende slag beginnen. De eerste speler die al zijn kaarten uitgespeeld heeft is de winnaar van een ronde, en is de president. De laatste speler is Strong/Kuisvrouw en moet de volgende ronde delen.

De volgorde waarin iedereen aan de beurt is is belangrijk. De laagste rol begint, en de hoogste is als laatst aan de beurt.

Aan het begin van elke ronde moet de stront/kuisvrouw zijn twee beste kaarten aan de president geven, de president mag zelf kiezen welke kaarten hij teruggeeft. Maar, de wissel moet gelijktijdig gebeuren. De Vice President en de slaaf/concierge wisselen één kaart. Als iedereen er klaar voor is begint de volgende ronde, en mag de strong/kuisvrouw beginnen.

Waarde van de kaarten

De waarde van de kaarten, van laag naar hoog is: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer, aas. De twee mag je enkel met een, of meerderre andere kaarten opleggen. Deze twee neemt dan de waarde van de andere kaart aan. De hoogste kaart is de joker, deze kaart slaat alles (Ook meerdere azen). In sommige varianten speelt de joker niet mee, en is de drie de hoogste kaart.

Einde van het spel

Je kan een vast aantal rondes spelen, of ervoor kiezen tot een puntenaantal te gaan.


Bron: WikiBooks