Introductie

Rotterdams Klaverjassen is een spannende variant van het traditionele Klaverjasspel, dat populair is in Nederland. Net als bij Klaverjassen worden bij Rotterdams Klaverjassen vier spelers verdeeld in twee teams van twee. Het spel wordt gespeeld met een standaard kaartspel van 32 kaarten (7 tot en met aas) in vier kleuren: klaveren, schoppen, harten en ruiten.

Spelverloop

Teams: Vier spelers vormen twee teams van twee personen. Teamleden zitten tegenover elkaar.

Kaartwaarde: De kaartwaardevolgorde is: aas, 10, koning, vrouw, boer, 9, 8 en 7. De troefkleur krijgt altijd voorrang.

Dealer: De eerste dealer wordt willekeurig bepaald. Vervolgens gaat het dealerschap met de klok mee na elke ronde.

Kaarten delen: De dealer geeft elke speler in twee rondes vier kaarten. De eerste ronde krijgt elke speler twee kaarten en daarna nog eens twee kaarten.

Bieden: Na het delen begint de biedronde. De biedronde werkt anders dan bij traditioneel Klaverjassen. Spelers kunnen bieden op punten of “roem”. Bieden gebeurt in stappen van 10 punten, en elke speler kan passen of bieden. Het hoogste bod wordt het troefcontract voor die ronde. Roem kan ook worden geboden, en als een speler 100 roem biedt, mag het andere team de troefkleur kiezen.

Troefkleur: Als er geen roem is geboden, wordt de kleur van het hoogste bod de troefkleur. Als er wel 100 roem is geboden, mag het andere team de troefkleur kiezen.

Spel: Het team dat het hoogste bod heeft gedaan, begint het spel. Ze moeten proberen het aantal punten te behalen dat ze hebben geboden. Het andere team probeert dit te voorkomen.

Punten verdienen: Punten worden verdiend door slagen te winnen. Elke slag kan maximaal 10 punten bevatten. Als het biedende team minstens zoveel punten scoort als hun bod, verdienen ze punten gelijk aan hun bod. Zo niet, verdienen het andere team punten gelijk aan het aantal punten dat het biedende team tekortkomt.

Roem: Roem zijn extra punten die kunnen worden verdiend door specifieke combinaties van kaarten in handen te hebben, vergelijkbaar met traditioneel Klaverjassen.

Einde van de ronde: Het spel gaat door totdat alle 8 slagen zijn gespeeld. Daarna worden de punten geteld en toegevoegd aan de score van elk team. Het dealerschap verschuift met de klok mee en een nieuwe ronde begint.

Punten Telling

 • Aas: 11 punten
 • 10: 10 punten
 • Koning: 4 punten
 • Vrouw: 3 punten
 • Boer: 2 punten
 • 9, 8, 7: 0 punten

Roem Punten

De roem punten kunnen variëren, maar hier zijn enkele voorbeelden:

 • Kleine misère: 100 punten (alle puntenkaarten en de aas)
 • Grote misère: 200 punten (alle puntenkaarten zonder de aas)
 • Kleine open misère: 150 punten (alle puntenkaarten, de aas en de hand van de speler wordt open neergelegd)
 • Grote open misère: 300 punten (alle puntenkaarten zonder de aas en de hand van de speler wordt open neergelegd)
 • Huwelijk: Koning en Vrouw van troefkleur - 20 punten
  Roem Combinaties
 • Roem in de troefkleur: 20 punten voor elke aas, 10, koning, vrouw en boer van de troefkleur
 • Roem in andere kleuren: 15 punten voor elke aas, 10, koning, vrouw en boer van een andere kleur

Eind van het Spel

Het spel wordt gespeeld tot een van de teams 1000 punten behaalt. Het winnende team is het team dat als eerste deze score bereikt.

Dit artikel is geschreven met behulp van Chat GPT. Fouten ontdekt? Stuur een mail naar contact@kaartspeluitleg.nl.


Bron: Chat GPT